Kom videre med dit løb

Nogle nyder at løbe 5 km 2 gange om ugen, mens andre presser sig selv til at løbe længere og hurtigere. Og begge dele er lige rigtige. Det er ikke for alle at et halvmarathon er imponerende, mens andre ikke synes 5 km er det. Men her er det heldigt med løb, at man kan nøjes med at dyste mod sig selv. At vinde kan nemlig sagtens være, at komme afsted de 2 gange om ugen uden at løbe mere end de 5 km.

Men hører du til gruppen, som gerne vil mere og hurtigere, så er det hårdt arbejde, som passer meget godt med det gamle ordsprog: Blod, sved og tårer. Men for at forbedre dig, hjælper det ikke f.eks. at gentage en 5 eller 10 km. For kroppen er fuldstændig, som du er i hverdagen. Laver du det samme hver dag, så finder du rutiner, som gør det nemmere for dig. Og i dagligdagen er det jo dejligt, mens det ikke er så smart, når man nu vil have kroppen til at præstere. Det handler om at komme ud af sin komfortzone.

Derfor kan løbetræningen varieres med følgende:

  • Fartleg, som også er kaldet intervaltræning. Her går det ud på at varme godt op, og efterfølgende løbe nogle intervaller med høj intensitet. Det kan f.eks. være: Løb 500 m i pace 4:00 km/min og hold en pause på samme tid som det tog at løbe det. Så f.eks. 2 minutters pause. Og her skal man huske, at selvom det for folk der ser dig, virker som om du ikke kan holde til at løbe, så er pausen en RIGTIG VIGTIG del af din træning. Det handler om at stresse kroppen og give ro. Stresse kroppen og give ro. Gentag intervallerne 3-4 gange. Du finder mange gode intervaltræninger ved at søge på google eller ved at klikke her.
  • Styrketræning kan også være effektivt. Det handler ikke om at få store muskler, for de er for tunge. Det handler ganske enkelt om at styrke de muskler, som holder kroppen ret og stabil. Utrænede muskler ses tit, når folk bliver trætte i kroppen, for så danser overkroppen en del og løbestilen ændrer sig markant og en masse gode krafter spildes. Personligt bruger jeg vinterhalvåret i træningscentret, og kombinerer løbebåndet med vægtmaskinerne.
  • En løbemakker er også et godt “værktøj” til at forbedre sit løb, for der kan man presse hinanden. Find en på dit eget niveau eller lidt bedre. Et “løbemakkerskab” skal helst være givtigt for begge, og derfor skal der være et rimeligt match og mål/lyst. Du kan f.eks. søge en løbepartner her.
  • Løbeklubber findes over hele landet. Det er nok den sikreste vej til succes i dit løb. Løbekammerater og trænere kan presse dig til tider og distancer som du ikke fandt mulige. Igen kan du bruge google til at finde en løbeklub nær dig eller klikke her.

Og der er sikkert 10 andre ting, som du kan gøre, men ovenstående er en blanding af ting jeg har oplevet på egen krop, samt ting som jeg har læst mig til. Der findes ikke en facitliste når vi snakker om kroppen. Men en ting er sikkert. Det er en kæmpe tilfredstillelse når man når et trin op af stigen i sin træning. Rigtig god træning!

/Kasper

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.