Hvad er coretræning?

WomanDoingPlankJeg har igennem længere tid skrevet omkring min coretræning, og jeg har fået nogle mails, hvor der bliver spurgt hvad det egentlig er, så det er vist på tide, at jeg skriver lidt dybere om det.

Hvad er coretræning?

Man kan faktisk sige, at coretræning forbedrer kroppen i ligegyldigt hvilken sportsgren man udøver. Coremusklerne (Skal nok komme ind på hvad de er) har sit fæste i enten rygraden eller bækkenet. De er ansvarlige for, at rygraden kan bevæge sig fremad, bagud, rotere eller bøje til siderne. Man kan også sige, at coremusklerne er afgørende for kraftoverførelsen fra overkroppen ned til underkroppen og omvendt. Det mindre styrke i musklerne, dets større tab af kraft i overførelsen. Forestil dig at løbe et marathon med hænderne lang siden. Det vil være ganske ubehageligt og anstrengende. Det er selvfølgelig sat meget på spidsen, men skal blot illustrere, at der går kraft tabt i “systemet”. I stedet vil en styrket coremuskelområde sørge for at vægtstangsprincippet fra armenes svingninger overføres til underkroppen uden store tab, og pludselig er løbeøkonomien meget bedre, og man kommer længere frem ved brug af den samme mængde energi.

Hvilke muskler er coremuskler?

Der er muskler som man siger er primære coremuskler. Disse hjælper til kraftoverførslen, men også til stabilitet.

Musklerne er:

Desværre har ting som er i kroppen det med at hedde fine latinske ting. Jeg lærer dem heller aldrig, og ville ønske de hed noget ligesom lillefinger, pegefinger osv. Det er da til at forstå og huske 🙂

Øvelser

Der findes et hav af øvelser og der er mindst lige så mange variationer af hver enkel øvelse, så jeg ville aldrig blive færdig med at opremse her, så jeg vil blot linke til et par stykker.

Planken. Træner mavemusklerne og er vanvittig effektiv. US Marine Corps bruger den som en del af deres træning. (Se planken her)

Ryghævning. Her træner du den nederste del af ryggen. (Se ryghævning her)

Armbøjning. Styrker bryst, arme og mave. (Se armbøjning her)

Og så kan du få mere inspiration fra Euroman til coretræning her.

 

Jeg håber min korte gennemgang har give dig mod på at læse mere om coretræning. Her får du hvertfald et link til en googlesøgning, så det er bare at komme i gang med de dybere artikler.

/Kasper

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.