Anmeldelse: Leikr GPS løbeur

Leikr GPS løbeurEn løbetur uden GPS opmåling er for mange en næsten umulighed. Det er næsten somom løbeturen ikke har fundet sted. Det er nok også derfor at mærker som Garmin, Polar og Suunto har et så godt tag i danskerne. De 3, og især Garmin, har et særdeles solidt tag i markedet. De som så ikke bruger ure, bruger deres mobiler i forbindelse med Endomondo.

Men vil man gerne noget helt tredie, så er muligheden her nu. Det danske mærke Leikr er netop kommet på markedet. Den udfylder et lille tomrum, hvor kun Garmin har været inde og snuse lidt.

Leikr (LKR1) har nemlig kun det tilfælles med et ur, at den skal sidde på håndledet. Den er ikke lavet til at skulle virke som et ur og ej heller være moderne. Den har kun det formål at den skal opfylde de behov, som en løber (Plus en del andre, men jeg vil kun beskæftige mig med løbedelen) må have.

Selve projektet med uret er startet af en flok sportsgale ex-Nokia medarbejdere, som gerne ville lave et alternativ til de traditionelle GPS ure. Det er kombinationen af passion og tekniske indsigt, som har skabt dette ur.

Udseendet

Uret gør ikke meget ud af sig selv og er på ingen måder “flashy”. Den er nærmere underspillet og holder sig ganske stilren i sin lille hvide kasse. Remmen er en dejlig bred rem i noget lækkert gummi.

Her ses uret i 3 tilstande. Indenfor uden lys, med lys og udenfor.
Her ses uret i 3 tilstande. Indenfor uden lys, med lys og udenfor. (Klik for større)

Skærmen er en stor 2″ skærm, hvor alle informationer er tilgængelige på en gang. Skærmen er af typen, som er lidt mørk indenfor, dog kan man bare tænde det meget velfungerende lys, men udendørs “lyser den op” og bliver superklar, så man på en løbetur kun skal bruge et sekund til at få en masse data.

Skærmen oplyser om: Stopur, distance, kalorier, hastighed og pace.

Knapperne er placeret i hjørnerne og flere af dem har dobbeltfunktionerne alt efter hvor i uret du er.

I brug

Jeg har nu ca. 100 km med uret på armen og jeg er blevet rigtig glad for det.

Trods sin ret store størrelse, så sidder uret rigtig godt på armen (Og jeg har et ret tyndt håndled). Uret er også ret let med sine kun 68g. Pga. sin meget flade facon, så har uret heller ikke en tendens til at ville kravle rundt på håndledet, og det er rart, at vide at uret bliver hvor det skal.

I starten havde uret en noget begrænset batteritid, men en nylig opdatering hævede dette til over 4 timer, så det skulle være nok til en middelhurtig marathon. Jeg har selv løbet 24 km, og der var stadig ca. 50% igen.

Uret finder typisk GPS signal på ca. 30 – 60 sekunder, hvis der er rimelig åben himmel, så det passer lige med at man tjekker snørebånd.

Zoomfunktionen. Niveau 1, 2 og 3.
Her ses de 3 zoomniveauer

Jeg har indtil nu kun løbet på nogenlunde kendte ruter, men uret har en funktion, som jeg ikke kender til på andre ure på nuværende tidspunkt. Indbygget GPS kort. Det er faktisk rigtig smart, og jeg har brugt et en enkelt gang, hvor jeg røg ind i nogle haveforeninger. Det fungerer faktisk rigtig godt, og der er zoomfunktionen (3 forskellige), så man faktisk får et ganske godt overblik. Jeg vil helt sikkert bruge det når jeg har uret med på rejser, og dermed løber ukendte steder.

Når man passerer 1 km (Eller hvad man har indstillet en lap til), så vibrerer uret og det er smart, hvis man løber med musik i ørerne.

Upload af aktiviteter

Screenshot af Leikr.com konfiguratorsiden
Screenshot af Leikr.com konfiguratorsiden

Det er her Leikr bliver rigtig smart. Når først man har konfigureret den til sit trådløse netværk, så er den online på få sekunder når man “beder” den om den. Man konfigurer via Leikr.com.

Uret er låst til Endomondo, og er man vant til at bruge det via sin telefon f.eks. så kender man det jo, men jeg kom fra Garmin og det krævede lidt tilvænning. Men mon ikke der på et tidspunkt bliver låst lidt mere op for hvor man kan bruge uret.

Det smarte ved netværksdelen i uret er også, at den ikke behøver en computer for at uploade, men heller ikke når der er ny firmware eller software. Det smutter lige ind på uret og så er du klar til at træne videre.

Et udviklingsprojekt

Leikr GPS løbeuret skulle have været ude lige før jul, men forskellige ting bremsede uret lidt, så det først kom her for et par måneder siden. Teamet bag ligger ikke skjul på, at der stadig arbejdes på nye funktioner og forbedringer. Men som gadgets mand synes jeg bare det er en sjov proces at være med til. F.eks. lige op til Copenhagen Marathon fik de hævet batteritiden med 1 time.

Jeg ved også, at der i udviklingen arbejdes med pulsbælte, som nogle måske vil savne. Men det kommer, så man køber bare starten på et ur der bare bliver bedre og bedre.

Konklussion

Uret er et fedt løbeur, eller skal jeg sige løbemakker, og er du til løbegadgets så bør denne være på din ønskeseddel. Opsætningen er ikke helt så intuitivt som hos Garmin (Skal kun laves en gang), men kan du li’ at rode med tingene og blive begejstret når de lykkes, så skal du ikke lade dig skræmme. Du vil helt sikkert skille dig ud med dette løbeur.

Jeg har givet uret 3.5 stjerner og det er en god karakter, for når der kommer mere tilbehør, så fortjener den mere.

3.5 af 5 stjerner

Leikr GPS løbeuret kan købes her

*Uret er stillet til rådighed af Leikr, men meningerne og konklusionerne er mine egne.

 

15 Kommentarer

 1. Et ur der aldrig kommer op på det niveau der kræves. Utroligt at mange mennesker har betalt over 2000 kr. for et ur som ikke fungerer optimalt og heller ikke kommer til det før i version 2!!! Batteritid: Vi bor i Danmark med en lang mørk vinterperiode. Her er jeg glad for min “klods” Garmin 310 XT som kan levere konstant lys på en 30 km. tur i mørke. Når først Leikr. skal trække bluetooth pulsmåler og lidt baggrundsbelysning, så er der ikke strøm til meget. 3,5 stjerner er meget højt sat og ganske uproff. håndteret. Nu skal de også tage højde for at flere andre produkter kører med lyssensor til puls, iltindhold i blodet m.m og alt det nye kan de ikke opdatere sig ud af. Fedt look, men det er vidst det. Kunne ikke drømme om at kaste penge efter et projekt der endnu ikke er lykkedes efter flere år!!!!

  • Hej Henrik

   Og tak for din besked.

   Da jeg anmeldte uret for 1 år siden var det med udgangspunkt i det den kunne på det tidspunkt. Og snakker vi batteri, så var uret ganske ok med tiden, men du har helt ret i at det udstyret som efterhånden supporteres også trækker strøm og det vil kunne mærkes på batteritiden.

   Der har efterfølgende været lidt ustabilitet i form af noget opdateringen, men jeg synes faktisk at de pt. har et ur der er præcist og med strøm nok til et marathon.

   Du har ret at der er nye teknologier som f.eks. Tomtoms Cardio pulsmåling, og det klarer man ikke med en softwareopdatering. Men da Leikr frigav uret, var det ikke et issue, for ingen tilbød det, og vil Leikr være med der, så skal de ud og lave designet om.

   Men husk på, at når du læser min anmeldelse, så er den lige lidt over 1 år gammel og derfor vil udgangspunktet i den også være det. Og der er sket en del på det ene år.

   Mvh

   Kasper

   • Fint nok Kasper

    Jeg mener godt nok aldrig at der har været batteritid nok til at kunne bruges i de mørke perioder, men lad det nu ligge. Dem der løber sub 4 med pulsmåler hægtet på, når nok i mål inden uret dør. Måske lidt langsommere 😉 Vi håber deres koncept får nye ben at gå på, for designmæssigt har de en pointe hos Leikr. Tom Toms nye Cardio koster kun lidt over et par tusinde og vel egentlig en god pris, hvis det skal skiftes p. g. a udvikling indenfor de næste par år 😉

  • Hej Frederik

   Det kunne være super lækkert, men tror de har satset på at få basis til at virke.

   Hvem ved hvad en V2 byder på 🙂

   /Kasper

 2. Supert projekt med en lækkert løbeur i centrum. Både når jeg ser på performance og design. Jeg støtter og har derfor lige bestilt mit Leikr ur. Ser frem til ambassadørrollen og de kommende SW opdateringer. Fokus for mig er pulsmåleren, batterilevetiden og menuerne.

 3. Hej Kasper,

  Har du testet uret, hvor GPS’er notorisk har det svært? Nu, hvor der er kommet blade på træerne, har mit Garmin 310XT igen lagt sig på ryggen, når jeg løber i skoven. Jeg får nemt en fejl på over 100 m på placeringen, hvilket gør uret fuldstændig ubrugeligt til navigation! Jeg har fået byttet uret to gange hos Garmin på denne konto, men det lader efterhånden til at være en generel fejl i modellen, når nu mit tredje ur opfører sig som de to foregående.
  Det ville være interessant at høre, hvordan Leikr klarer sig, når udsynet til himlen ikke er optimalt.

  Endvidere er jeg interesseret i, hvordan uret klarer sig, når man pludselig skifter hastighed og i visning af den øjeblikkelige hastighed.

  Ligeledes ville jeg være interesseret i, hvordan ovenstående bliver logget af uret og præsenteret for brugeren efterfølgende. Dette er ikke noget man kan se på Endomondo (som jo ikke er et seriøst analyseværktøj, men et Facebook for motionister), så det kræver, at du har prøvet at eksportere data fra Endomondo til et bedre værktøj som f.eks. SportsTracks. Fra mit 310XT kan man ikke rigtig bruge hastighedskurverne til noget, da den øjeblikkelige hastighed svinger meget op og ned, og uret har en indbygget udglatning, der ikke kan styres.

  Nu vi er ved analysen af data, så er det en stor barriere for mig, at man bliver bundet til at uploade sine data til en bestemt online service. Jeg ville bestemt foretrække, at det skete til en PC på netværket – men sådan er vi jo forskellige 🙂

  Og i øvrigt – hvad nu, hvis man ikke har adgang til et trådløst netværk i det daglige? Hvordan får man så sine data ud af uret?

  Med venlig hilsen
  Lau

  P.S. Mit næste ur bliver næsten helt sikkert et Polar RCX5 …

  • Hej Lau

   Jeg skal forsøge at svare på det jeg kan og ellers kan jeg anbefale deres facebookgruppe.

   Jeg har selv løbet med Garmin 410 og i skov har den ikke teet sig underlig, og har heller ikke oplevet noget med Leikr. Jeg har testet den i Lisbjerg skov nær Århus, samt Brabrandstien, men det er heller ikke en tæt skov.

   Ang. skift i hastighed, så opdaterer den noget hurtigere end Garmin, og jeg får derfor en ret god indikator ved f.eks. interval.

   Du har ikke ret meget præsentation på uret (Du får en opsummering) og skal over i Endomondo. Jeg er heller ikke den store tilhænger af Endomondo (Det er lidt for meget grafik og lidt for lidt oversigt) og bruger normalt Garmin Connect. Men nu får det lige en chance, da uret pt. kun fungerer med det, men som du også kan se i Leikrs kommentar, så kommer der en oplåsning.

   Det er et godt spørgsmål med hvad man gør, hvis man ikke har trådløst netværk.

   Men prøv at stille de spørgsmål du har, som jeg ikke har besvaret tilfredsstillende, på http://www.facebook.com/Leikr.official

   /Kasper

   • Hej Kasper,

    Tak for dine svar! Tror de rækker for nu.

    Nu er jeg ikke på Facebook og kommer det heller ikke, så jeg skriver nok bare direkte til holdet bag uret på et tidspunkt, hvis jeg har flere spørgsmål 😉

    Med venlig hilsen
    Lau

  • Hej Hans Olav

   Kortet der ligger i hedder OpenStreetMap og der er forberedt til, at man kan opdatere og tilføje kort via Leikrhjemmesiden.

   Jeg bor udenfor Århus i et lille lokalsamfund, så det har nok ikke højest prioritet fra OpenStreetMap, men det passer indtil videre.

   /Kasper

   • Hvis du finder fejl eller mangler i OpenStreetMap i de områder hvor du løber, kan du registrere dig som bruger på openstreetmap.org og gå i gang med at rette selv. OSM er ikke et kommercielt produkt, men laves og drives 100% af hobbyfolk/frivillige og dit lokalsamfund har akkurat lige så høj prioritet som du eller andre frivillige giver det.

 4. Tak for den flotte anmeldelse og de pæne ord!
  Du har ret i at vi fortsat arbejder hård på at færdiggøre en række forbedringer: f.eks. er vi tæt på at have 5 timers power på batteriet, og måling af puls har højeste prioritet nu.
  Vi releaser forbedringerne af urets software så ofte vi kan, der går typisk 10-14 dage mellem hver gang, så vores brugere hele tiden anvender den seneste opdaterede version.
  Vores ambassadører sender os dagligt værdifulde kommentarer og vi tilstræber på baggrund af deres oplevelser med uret at optimere udviklingen bedst muligt. På Leikr.com og Facebook kan man følgende de seneste skridt.
  Vi glæder os til at høre mere om dine erfaringer!

Kommentarerne er lukkede.