Fibersprængning – hvad er det?

running-injury-2
Fibersprængninger er meget smertefulde

Mange løbere (Også andre) har prøvet det. En pludselig smerte, som føles som et jag, og som forbliver en stikkende og varm smerte kan meget vel være en fibersprægning i musklen. Det kan være en langvarig plage, men starter man behandlingen med det samme, så er det muligt at nedsætte skadestiden væsentligt.

I nedenstående vil jeg komme lidt ind på hvad en fibersprængning er og hvad man kan gøre, hvis man er så uheldig at få en.

Muskler og fibre

motorisk-enhet
En muskel

Kroppen er en fascinerende maskine, men også en sårbar maskine. Ikke dermed sagt, at den tit går i stykker, men gør den det er det tit forbundet med smerte.

Kigger man nærmere på musklerne, så består de af proteiner. Disse proteiner er så sat sammen i et system og danner dermed fibriller, som igen danner muskelfibre når der er nok af dem. Og når der er nok fibre, så danner de fascikler.

Hele ideen med muskelfibre er, at det kan trække sig sammen og strække sig. Det giver os mulighed for at bevæge os.

Sprængning

Det lyder lidt voldsomt, og det kunne også have heddet en itu-rivning, over-rivning osv. Det er der sker ved en fibersprængning er, at nogle af fibrene i fasciklen rives over. Det sker meget sjældent for de er rigtig stærke og smidige, men når det sker så gør selv en enkelt sprængt fiber rigtig ondt.

Sprængningen sker ved belastninger. Det kan være en enkelt hård belastning, som f.eks. at løfte noget tungt, men for løbere er det typisk ved at man lander forkert eller ved vedvarende belastning. For løbere er det næsten altid i benene de opstår, da det er der alt trykket ligger (Læg, lår og balder)

En fibersprængning i forbindelse med løb vil tit være overfladisk og bestå af få sprængte fibre. Det ville tit kunne mærkes som en lille knude eller bule.

Behandling

Is på benet. Husk dog et klæde rundt om isen, så du ikke får forfrysninger
Is på benet. Husk dog et klæde rundt om isen, så du ikke får forfrysninger

Når skaden er sket er afkøling vigtigt, for at minimere ansamlingen af væske eller blod. Derfor skal der is på. Man bør benytte sig af RICE princippet (Ro, Is, (C/K)ompression, Elevation). Det kan f.eks. være 20 minutter med is og så ca. den dobbelt tid i pause, og dette gentages. RICE hjælper de første par døgn efter skaden.

Efter et par døgn gælder det om at komme i gang igen. Alt dette skal ske indenfor smertegrænsen, så der må kun trænes så længe man synes det er til at holde til. Læger anbefaler, at man kan tage et par smertestillende eller noget mildt gigtmedicin, hvis der er behov.

Er man i tvivl om det er en fibersprængning bør man kontakte sin læge.

Kan man forhindre fibersprængninger?

Nej, men man kan reducere riskoen kraftigt ved at varme op og strække ud. Det er især vigtigt ved korte løb. Jeg vil sige op til 10 km, da man som regel giver den gas fra starten. Ved længere distancer, løber man sig som regel varm og her er den store opvarmning ikke nødvendig.

 

Be the first to comment

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.