Anmeldelse: TomTom Multi-Sport GPS Ur

TomToms to nye GPS ure: Runner og Multi-Sport
TomToms to nye GPS ure: Runner og Multi-Sport
TomToms to nye GPS ure: Runner og Multi-Sport

Markedet for GPS ure er de seneste år eksploderet og der er et hav af mærker. Og nu vil TomTom også lege med. Derfor har de lanceret to sportsure: Runner og Multi-Sport. Min anmeldelse vil gå på Multi-Sport, da det er den jeg har testet.

Men inden jeg går videre, så skylder jeg at sige, at TomTom faktisk slet ikke er så ny på markedet. De har I flere år stået for Nikes GPS ur, og det skinner igennem på Multi-Sport, men i positiv retning.

TomTom Multi-Sport

Uret er designet til fire træningsmetoder: Løb, løbebånd, cykling og svøming. Derfor kan man kalde det et triatlhonur og batteritiden på op til 10 timer understøtter det blot yderligere.

Design

Det første man lægger mærke til når man tager fat i uret, er hvor tyndt det er. Det passer perfekt til mit håndled, da ure normalt hurtigt kommer til at se voldsomme ud. Tykkelsen på urkassen er sølle 11,5 mm og den brede rem gør, at den lægger sig rigtig godt ind til håndledet. Remmen er udstyret med masser af huller, og det ventilerer rigtig godt, så man aldrig bliver fugtig under remmen.

Navigationsknappen er placeret på remmen på TomTom Multi-Sports
Navigationsknappen er placeret på remmen på TomTom Multi-Sports

På remmen sidder navigationsknappen og det er faktisk rigtig smart. Det fungerer som et joystick og gør navigationen til en leg. I midten af knappen sidder selve navigationsenheden, og det er også det, som gør det muligt at lave selve uret så tyndt. Det har dog det minus, at man af og til kommer til at trykke på knappen ved alm. dagligdagsbrug af uret. Men nu er det jo også et sportsur.

Displayet er invertet i forhold til mange andre ure. Det vil sige, at skærmen er sort og grafik er “hvidt”. Det giver en ganske fin klarhed, selv under løb. Det er første ur jeg har haft med denne type skærm, og jeg er positiv overrasket, og så ser det også rigtig godt ud.

QuickGPSFix

Endelig en forkortelse, som er til at forstå og som tilmed virker. Det handler i sin enkelthed om, at den finder GPSerne rigtig hurtigt. Står jeg udenfor, så går der ikke mere end 5-10 sekunder. Selv når jeg sidder inde i en betonbygning, så finder den signal, dog efter lidt længere tid. Det har jeg ikke oplevet med noget andet GPSur før.

Systemet virker ved at uret downloader et GPS positionskort ned, så den i 72 timer ved hvor satelitterne bør være. Det giver den i fordel i at få sin position.

Software

Dette er måske det eneste punkt, hvor TomTom falder igennem. De er dog lidt undskyldt, da de selv kalder det en BETA version pt. Den viser hvor langt og hvor du har løbet. Ikke meget andet. Og den er selvfølgelig online, som alle konkurrenterne. Men jeg vil tror at de kommer frem til en ganske god løsning, for hvis man kigger på Nikes, så er den rigtig god, hvis man ikke har det store analysebehov.

Softwareuafhængig

Alle løbere ved, at det værste ved at skifte mærke på sit ur, er at man også ofte skal skifte program til at vise sine løbedata i. Dette gør TomTom nu op med. Der tilbydes TomTom software, men ellers er der muligheder for at gemme KML, FIT, GPX og TCX direkte på computeren. Endvidere kan der også uploades direkte til udvalgte online tjenester.

Desværre er det via kabel og ikke ANT+, som andre bruger. Dog er der annonceret Bluetooth upload senere på året. Det skal dog siges, at der er lavet en fin docking station til uret og den fungerer nemt og godt. Dog får man hurtigt fyldt bordet op med små dimser.

Menusystemet

Personligt har jeg aldrig prøvet et menusystem som er så intuitivt. Hver gang du “bladrer” bliver du bekræftet med en vibration, samt en tone. Dette kan dog slås fra. Men det gør bare, at man ikke er i tvivl, om man har fået sat uret i gang. Det er super.

På løbeturen

Det er her jeg har testet uret og det er nok her de fleste vil komme til at bruge uret i form af Multi-Sport versionen, men ikke mindst Runner versionen.

Der er rigtig mange huller i remmen, så udover ventilationen, så er det også muligt at stramme uret i rigtig mange størrelser, så remmen strammer perfekt om armen. Det resulterer i et ur, som sidder samme sted når du slutter din træning, som da du startede.

Under løbeturen holder den også GPSsignalet rigtig fint, og det er selvom jeg løber gennem en skov, hvor jeg ved at andre ure ville brokke sig lidt. Men jeg forventede heller ikke andet af en producent som TomTom.

Der findes programmer i uret og de er ganske grafiske og forståelige når man tænker på et urs skærm:

 • Laps i form af tid eller distance.
 • Mål i form af distance, tid eller kalorier.
 • Intervaltræning
 • Zoner i form af pace og puls.
 • Race i form af forskellige predifinerede distancer.

Smart og nemt at gå til.

På cyklen

Det skal siges, at jeg ikke har en fin tri- eller racercykel, men uret fungerer alligevel rigtig godt på cyklen. Holderen som følger med monteres nemt, og uret klikket lige i. Efter at have prøvet TomTom på cyklen, så skal min Sigma cykelcomputer måske pensioneres. Uret behøver ikke være i holderen for at virke som en cykelcomputer, så den kan også blot sidde på armen under turen.

Som på løbefuktionen, findes der de samme programmer med kadencetilføjelse til zoner.

Der findes også kadencemåler, men den har jeg dog ikke prøvet.

I vandet

Jeg er ikke en fisk i vandt, med mindre det er i en swimmingpool i et eller andet varmt land. Derfor er det ikke testet i vand, udover jeg har testet vandtætheden og der var ingen problemer. Men hvis den del er på højde med de øvrige, så virker det helt sikkert også.

Konklussion

Sådan ser TomTom Multi-Sport ud når det er skilt fra remmen. Det er nemt og tager 2 sekunder.
Sådan ser TomTom Multi-Sport ud når det er skilt fra remmen. Det er nemt og tager 2 sekunder.

TomTom Multi-Sport er et rasende fedt ur. Det er udført i lækre materialer, og virker solidt. Jeg har nok afmonteret uret fra remmen mindst 100 gange, og det sidder stadig fast, som om det var helt nyt, så det virker også til at holde i lang tid. GPSdelen virker super godt og slår alt andet jeg har prøvet.

Brugerfalden er nem og man er hurtig dus med funktionerne. Uret er super til begyndere, samt motionister. Der er en masse spændende funktioner, men uret er stadig let at gå til. Jeg var dus med det efter 30 min.

Så står du som motionistløber og skal bruge et GPS ur, som også gerne må være smart og ikke fylde hele armen, så bør du tage TomTom Multi-Sport eller Runner med i dine betragtninger.

Fordele:
+ Tyndt design
+ Vibrator
+ Lang batteritid

Ulemper:
– Ingen trådløs overførelse (Opdateret dec 2013: Afløses Jan 2014 af den indbyggede BT)
– Remholder lidt for klejn
– Mangelfuld analysemuligheder i webdelen

4af5stjerner

*Produktet er stillet til rådighed af TomTom, men ovenstående er 100% mine oplevelser og meninger om produktet.

26 Kommentarer

 1. Hej

  Jeg har købt et TomTom runner ur (har ikke brug for alt muligt fancy)
  Eftersigende skulle uret have en vibrator – hvilket jeg også kan mærke når jeg bladre i menuen.
  Er det ikke muligt at få et vibrator signal pr km? Synes ikke rigtig jeg kan hitte ud af hvordan det slås til 🙁
  Kan du hjælpe?

  På forhånd tak for hjælpen 🙂

  • Hej Mia

   Nu er jeg lidt rusten lige i den funktion, men mener den kommer med når du sætter lap til 1 km. Run > Tryk ned > Training > Laps > Distance > 1.00 Km.

   /Kasper

 2. Hej Kasper

  Har lige fået uret og er super glad for det. De nævnte i Runners Corner, at der var kommet en opdatering i intervaldelen, men de var ikke sikre på, hvad opdateringen inkluderede. Jeg har opdateret den og synes ikke at se nogen forskelle….

  Ved du, om der er noget nyt omkring opdateringer i intervaldelen, så man kan løbe 30-20-10 intervaller…eller om der er noget på vej inden for den nærmeste fremtid?

  Vh
  Sandra

 3. Jeg har virkelig bøvl med at finde GPS signal og det holder maks strøm i 4 timer, er virkelig skuffet over uret. Har sendt det ind, men er desværre bange for at jeg ikke bliver så glad for det. Samtidig oplever jeg at pulsen viser 10-20 mere end hvad den er.
  Det er fuld opdateret, men hvad kan jeg gøre for at få tillid til uret igen? Det skal samtidig siges at jeg cykler meget med det, en tur på 2 timer så løber det tør. Nogen løsninger?

  • Hej Kn

   Jeg har desværre ikke nogen løsninger til dig, da jeg ikke har oplevet det. Jeg har løbet op mod 60 kilometer, og der var stadig ca. 1/4% strøm på efterfølgende. Og med min hastighed var det ca. 5 timer og med så har det ligget tændt mellem turene.

   Jeg bruger ikke puls.

   Beklager, at jeg ikke kunne hjælpe bedre.

   /Kasper

   • Hejsa!
    Vi har et Nike løbe ur som er købt i Bilka, vi kan ikke få det ændret fra miles til km – ved du hva man gør ?
    Det har været sendt ind til rep, der fik vi bare et nyt-men samme problem er der endnu.
    Det er et Nike+ sportwatch gps ur.
    Det nye ur her kan vi heller ikke få lov at indstille tiden og datoen…
    Jeg har selv det samme ur, men er bare et par år ældre.
    Vh Karen Ravn

 4. Hej,
  jeg løb med mit tom tom løbeur for første gang den anden dag. Jeg skulle ud at løbe langt med en pace på 5.20-5.30. Jeg havde min mobil igang med endomondo samtidig, som også oplyste min pace.

  Men mit løbeur viste en pace på 5.10, mens endomondo stort set hele vejen sagde 5.28. Da jeg så prøvede at følge løbeuret, så den sagde en pace på 5.20, synes jeg virkelig at jeg løb i sneglefart.

  kan der være problemer med uret? den er helt opdateret. Tænker jo at uret er mere pålidelig end mobilen, men synes der var lidt bøvl med pacen 🙂

  • Hej Ch

   Jeg kan selvfølgelig ikke sige, at uret ikke fejler noget. Men når jeg bruger mit er det utroligt præcist. Husk at der er to typer pace på den.

   1. Den nuværende pace (Det er den du skal bruge)
   2. Den gennemsnitlige pace

   Det kunne måske være den gennemsnitlige, for hvis du har løbet 5:10 et stykke tid, så skal farten noget af for at få den til 5:20. Men jeg ved naturligvis ikke om det er korrekt.

   Men ellers hiv fat i Tomtoms kundeservice. Det har været gode til at svare mig, når jeg har haft spørgsmål.

   Og husk at tjekke for software updates. Uret i holderen, så finder den selv ud af det.

   Mvh

   Kasper

   • Tak for hurtigt svar! Efter 1 km opdagede jeg godt nok, at det var den gennemsnitlige pace, jeg kiggede på. Men selv efter, at jeg trykkede den over på nuværende pace var den forkert i forhold til endomondo.

    Jeg må vist bare ud at prøve den et par gange mere og se, om ikke det bliver bedre ellers kontakter jeg Tomtoms kundeservice.

    Tusind tak for hjælpen 🙂

 5. Hej er lidt interesseret i at høre – for jeg så at Tomtom nu har frigivet en opdatering hvor der skulle være lavet om på interval delen – hvad er jeres erfaring med det? Er der nu kommet en interval funktion der kan bruges til noget?
  Jeg står nemlig lige nu og gerne vil investere i mit første gps ur, jeg er generelt rigtig lun på det dette fra Tomtom men som jeg har kunne læse mig til rundt omkring så har tomtom’s interval del haltet en del efter i forhold til Garmin. Men til gengæld synes jeg Tomtom har nogle andre features som man ikke finder i garmins ure i samme prisklasse. Her tænker jeg specielt på Garmin 210.

  • Hej Cecilie

   Tak for dit spørgsmål. Ja, uret er blevet opdateret og det betyder at der nu er en intervaldel. Forskellen på Tomtoms og andres er, at her laver du det hele på uret. Jeg vil kort nedenfor forsøge at gengive indstillingsmulighederne:

   Du starter med at definere Warmup. Det kan du gøre på tid eller distance. Så definerer du Work, som det kaldes som er selve intervalet. Det er igen på tid eller distance. Hernæst er der Rest, som igen er tid eller distance. Grunden til at distance er der, går jeg ud fra, er fordi man sagtens kan bruge pausen på at gå. Dernæst definerer man Sets, som er antallet af gentagelser. Den går op til 99, så det burde gå for de fleste 🙂

   Som “rosinen i pølseenden” er der Cooldown som igen er tid eller distance.

   Det tager 2 minutter at gøre uret klart. Det eneste sted, hvor andre måske kan noget andet, er at nogle ure har muligheden for at definere hastigheden i intervallerne.

   Men jeg synes det er en lækker måde Tomtom løser intervaldelen på. Og så er det brugervenligt, at man ikke behøver at tilslutte en computer for at være klar.

   Håber det var nok svar.

   /Kasper

   • Tak for dit svar – har bare et lille opfølgende spørgsmål. Jeg løber interval efter 30-20-10 modellen, så mit spørgsmål går egentlig på om man kan sætte flere forskellige work og rest efter hinanden på samme set, hvis du forstår? Det kan man nemlig via Garmin connect…

 6. Hej du skriver at den bliver afløst i januar 2014, af BT version. er det så hele uret der gør det, eller er der allerde BT i uret, således det kun er opdaterigen der nu kan bruge bt??
  mvh søren

  • Hej Søren

   Nej, der kommer ikke en ny model. Efter pressemeddelelsen, så er det blot software som gør forskellen og lige pt. ligger det hos Apple til godkendelse.

   /Kasper

 7. Hej Martin,
  Tak for anmeldelsen. Ud fra specifikationerne har jeg haft svært ved at finde ud af om man kan lagre musik/podcasts på uret til aflytning undervejs via bluetooth. Kan du sige noget og dette?
  Mvh. Morten

 8. Hej Kasper

  Tak for en god anmeldelse.

  De første Garmin ure som udkom, beregnede kalorie forbruget udfra distancen. Det er man heldigvis gået væk fra, så det i dag er baseret på pulsen.

  Hvordan beregner Tom Tom uret kalorieforbruget? Og er uret anvendeligt til puls baseret træning?

  Med venlig hilsen
  Jesper

  • Hej Jesper

   Og tak for din besked.

   Jeg vil lige forsøge, at finde et svar til dig på, hvorledes kalorieforbruget beregnes.

   Ang. puls, så synes jeg den er helt ok. Det er sjældent jeg løber med pulsbælte, men den virker stabil og så har den også intervaltræning med pulszoner.

   /Kasper

 9. 1) Hva’, det må der komme 🙂 Jeg skal have uret til at bimle og bamle når intervallet er slut. Og der var jeg lun på konceptet med vibratoren, til fx man har musik med…

  2) Jo…

  3) Så må lyset i skærmen være nok i sig selv.

  Det var fine svar 😉

  • Hej Martin

   Så kan jeg svare ja, til spørgsmål nummer 1. Der er nu interval med i forbindelse med opdateringen til sw 1.4.

   /Kasper

   • Halløjsa, så begynder det at ligne et løbeur. Tak for updaten.
    (Læser stadig ivrigt med på dine andre indlæg – jeg er bare lidt stille :D)

 10. Hej Kasper,

  God anmeldelse. Interessant alternativ til Garmin. Lige et par spørgsmål: Hvad med programmering af intervaltræning – kan det, og funker det (ifht Garmins super nemme)?
  Gætter på at det supporterer de gængse BT pulsbælter?
  Skærmen lyser i sig selv, så det kan bruges på de mørke aftentimer, og ikke som mit gamle Garmin’s LCD med ekstra lys? 🙂

  // Martin

  • Hej Martin

   Du har nemlig helt ret, det er et rigtig godt alternativ til Garmin.

   1. Der er IKKE interval på det. Men jeg har snakket med TomTom i dag, og der kommer to opdateringer, som efter versionsnumre, ikke blot er små opdateringer, så lad os se om en måneds tid. Dog kan man lave laps, som man indstiller distance eller tid, og så kan man jo aflæse farten, men det er lidt en “light” udgave.

   2. Jeg har ikke testet den med en Bluetooth pulsbælte, men du kan have ret, da det jo plejer at være en standard.

   3. Det er skærmen der lyser. Altså ikke en pære som lyser det op. Man kan så vælge at trykke på skærmen, for at få lys i. Men man kan også vælge at aktivere Night Mode, så tænder den så snart der er aktivitet. Altså at du løber osv. Smart. Dog vil jeg ikke love 10 timers batteritid så 🙂

   Håber det var svar nok 🙂

   /Kasper

Kommentarerne er lukkede.