Hurtig kadence giver mere fart

Young couple joggingDet var helt ved et tilfælde, at jeg i weekenden fik øje på at mit Tomtom Multi-sport ur også måler min kadence. Ikke at man kan bruge det under løb, men det er rart bagefter. Og det gav mig ideen til denne artikel. Jeg har en kadence på 171 skridt/min. Og det er faktisk slet ikke så dårligt og nu skal jeg fortælle hvorfor.

Op og ned

Men lad os først lige vende det rundt, og snakke om lange og få skridt. Man fristes måske til at sige, at hvis man tager lange skridt, så svæver man mere og dermed skyder en højere fart. Dette er dog ikke sandheden, for der sker flere ting i forbindelse med afsæt og lange skridt.

  • Man får færre nedslag og dermed mindre kontakt med jorden til at presse kroppen fremad.
  • Ved lange skridt har man brug for at presse mere energi ud af hvert skridt, og det resulterer i en mere hoppende løbestil.
  • Langt større belastning på knæ.

En hoppende løbestil, giver alt for meget energi som går tabt.

Korte og hurtige skridt

2it663nLøb handler om en flydende og mindst hoppende løbestil. Der er faktisk en gran sandhed i Looney Tunes figuren “Hjulben”. Dog vil jeg tror, at vi som mennesker hurtigt ville få slidte knæ og hofter, hvis det skulle gå så hurtigt, men mindre kan også gøre det.

Snakker man løbeteori, så kommer man ikke udenom løbetræneren Jack Daniels (Ja, det er ikke ham med Whiskyen). Han har gennem hele sin løbekarriere haft en meget teoretisk tilgang til det at løbe. Det er også Daniels, som har behandlet emnet med løbekadence mest grundigt, og det er også derfor jeg bruger ham som mit fixpunkt.

At løbe med korte skridt og en hurtigere kadence giver nogle klare fordele:

  • Flere nedslag, og dermed mere jordkontakt. Det giver mulighed for mere energioverførelse
  • Mindre hoppende løbestil, da benene ikke er strukket så langt ud.
  • Mindre belastning på kroppen.
  • Kroppen har brug for mindre ilt, for at yde det samme.

Det betyder ganske enkelt, at når du løber så skal din forreste fod ikke længere frem end en fodslængde foran kroppen. Det kan måske de første par gange virke meget kort, men det er så her man skal hæve antal skridt (Kadencen) for at udligne så hastigheden kommer op.

Kigger man på de professionelle, og dem kan vi amatører sagtens lære noget af, så har de også en relativ kort skridtlængde, men en høj kadence. ca. 180 skridt/min.

Kadence kontra VO2
Kadence kontra VO2

Den højere kadence har også en direkte indflydelse på VO2ét (Iltforbruget). Kigger man på grafen, så kan man se at VO2 dykker kraftigt, dets længere man bevæger sig hen mod højre. De røde tal viser kadencen pr. ben. Det vil sige, at den skal ganges med 2. Så for at minimere iltforbruget i forhold til kadencen, så skal man op på ca. 85-90 pr. ben. Det giver så mellem 170 – 180 skridt/min. Og kigger man på min kadence, som jeg skrev øverst, så ligger jeg på 171 skridt/min over 21,1 kilometer. Det bør dog også noteres, at det ser ud til at man godt kan have en for hurtig kadence, og man dermed ikke udnytter ilten optimalt.

Hvordan ændrer du løbestilen?

At ændre løbestil er ikke det nemmeste i verdenen. Det vil i nogen tid føles forkert og man føler måske også det ser lidt fjollet ud, men det er ikke umuligt.

Flere artikler beskriver, hvordan man bør træne med en metronomen, men jeg synes måske det er for meget at gøre ud af det, og det bliver lige pludselig helt uoverskueligt. Andre siger også man skal tælle. Men jeg ved ikke med dig, men jeg kan ikke løbe, kontrollere vejrtrækningen, og så skal tælle til 3 hvert sekund.

Tag det hellere som læring over tid. Så mit forslag er: begynd med de små skridt, og brug så et GPS ur til at kontrollere, at hastigheden er som den plejer. Løb evt. som om du løber på is, og ikke vil falde. Det er også med små skridt. Føles det ikke underligt, så er du nok røget tilbage i din gamle løbestil. Og rammer du ikke 180 skridt/min., så sker der ikke noget ved det. Du rammer måske 130 første gang, 135 anden gang osv. Lige pludselig så føles det naturligt at løbe med en høj kadence.

Evt. kan du også vælge musik med en rytme på 160-180 bpm.

Men husk: I løb er der ingen facitliste, og føler du at din nuværende løbestil passer perfekt til dig, så fortsæt med den.

/Kasper

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.