Anmeldelse: Tomtom Runner Cardio

tomtom-cardioSå er Tomtom igen på banen med en nyhed. Der er ikke gået mere end 8 måneder siden de sendte deres første løbetur på gaden, og efter min mening var det allerede der et rigtig spændende og godt ur til den moderate løber.

Men nu har de opgraderet det, og den har fået det lidt lange navn Tomtom Runner Cardio. Det er hvertfald navnet på det jeg har fået stillet til rådighed, men der findes faktisk 2 versioner: Runner og Multi-Sport, og i 2 farver rød/hvid og rød/sort. Navnene er meget sigende, så Runner er til os løbere, og det giver mulighed for løb, løbebånd og stopur. Multi-Runner uret har også svømning og cykling som dets områder.

Udseendet

Ved første kig på uret adskiller det sig ikke mærkbart fra det almindelige Tomtom ur. Skærm og navigationsknappen er samme opbygning, dog har knappen fået et mørkt ”alu” trim.

rem-tomtom-cardio
Remmen låses effektivt med de 3 stifte og knaplåsen for enden af remmen

Remmen er stadig en lækker bred rem, men det virker som om den er en anelse mere fleksibel og lidt blødere at røre ved. Tomtom har forbedret låsesystemer, som nu låser med 3 stifte og med en knapfunktion, så man ikke har enden af remmen til at hænge og vifte. Det er rigtig smart, og er en klar forbedring af remmen fra den tidligere udgave. Modsat tidligere, så er remmen også ét stykke nu, så der er færre påhæftninger og dermed færre steder hvor der kan være svagheder, så uret pludselig falder af.

Det er næsten ren Matrix når uret er aktivt. 2 grønne dioder og en sensor fanger effektivt pulsen.
Det er næsten ren Matrix når uret er aktivt. 2 grønne dioder og en sensor fanger effektivt pulsen.

Vender man uret om, så ser man nyskabelsen i Cardio modellen. Og det er altså smart. Meget tynde løbere har sikkert prøvet, at det er meget svært at holde pulsbæltet oppe, og man dermed ender med ukorrekte visninger og et mavebælte i stedet. Men det er altså slut nu. På bagsiden af uret findes en lille firkant på ca. 2 x 2 cm. Og det er her magien foregår. Når uret er slukket ligner det mest, at en eller anden Tomtom-ansat har glemt at påmontere et plastskjold, men det er nu ikke tilfældet.

Tomtoms cardiofunktion består af tre små enheder og når uret tændes bliver man straks ført tilbage til ”The Matrix”. To super klare grønne dioder tænder, og i midten sidder så den lille sensor, som opfanger pulsen under huden. Det er vældig avanceret, og jeg skal nok passe på ikke at rode mig ud i for dybdegående kig på det, for det er nok ude over min forstand sådan rent teknologisk. Men smart det er det altså.

Det røde er Cardio og det turkise er det alm. Runner. Dog skal det lige tages i mente at remmen nu dækker hele plastdelen og ikke som tidligere noget af den.
Det røde er Cardio og det turkise er det alm. Runner. Dog skal det lige tages i mente at remmen nu dækker hele plastdelen og ikke som tidligere noget af den.

Uret er blevet en anelse tykkere end sin forgænger, men det betyder ingenting på armen. Uret sidder behageligt, og jeg har og testet det på en tyndt kvindearm, og der sad uret fint. Uret skal sidde fast til håndledet, og må ikke kunne fare op og ned af armen. Endvidere skal det sidde direkte på huden, så tricket med at sætte det udenpå ærmet dur ikke, hvis man vil have pulsmålinger.

Hvad kan man så bruge pulsdelen til?

Hvis man kender sine pulszoner (Hvile og maks), så er det et rigtig godt værktøj at træne efter puls, for så kan man faktisk bestemme hvad kroppen skal. Med Tomtom Runner Cardio bliver alt dette visualiseret, så man uden viden om denne træningsform hurtigt kan danne sig et overblik.

Tomtom har smart grupperet det således:

  • Sprint
  • Speed (Fart)
  • Endure (Udholdenhed)
  • Fat Burn (Fedtforbrænding)
  • Easy (Nemt / Opvarmning)
Tomtom Runner Cardio oversætter pulsen til noget forståeligt
Tomtom Runner Cardio oversætter pulsen til noget forståeligt

På den måde kan man se om ens træning munder ud i det man gerne vil. Vil man tabe sig, så er det ikke særlig effektivt at ligge og flyve rundt mellem udholdenhed og sprint. Det hele vises også grafisk på skærmen, så man ved om pulsen skal op eller ned eller er lige ”spot on”

Jeg synes det er en rigtig smart funktion, som jeg er sikker på at jeg vil komme til at lege mere med, og ligeledes bruge under 24 timers løb.

Andre brugbare funktioner

Uret kan en masse, men jeg vil lige fremhæve to ting.

Det tæller din kadence. Altså sagt på en anden måde, så holder den styr på hvor hurtigt du bevæger dine ben. Det er meget brugbart, hvis man vil optimere sit løb, og ramme de 180 skridt i minutten, som de professionelle løber.

Den anden ting er kalorier. Dette beregner den ud fra puls, vægt, højde og så løbedataene. Det er selvfølgelig kun vejledende, men en rar indikator, hvis man løber for at smide kilo.

Opladning, opdatering og upload

lader-tomtom-cardio
Uret sættes fast i dockingen under remmen, men efter et par gange går det hurtigt

Opladningen foregår via en lille dockingstation, hvor urets bagsidd presses nedover dockingstation. Det fungerer rigtig fint, men kræver lige 2-3 forsøg første gang. Uret kan også afmonteres inden de isættes, men jeg synes det sad så godt fast, at jeg droppede at klemme det fri af remmen.

Igennem dockingstationen lader det, men synkroniserer også. Men synkroniseringen er ikke kun låst hertil. Har du en Iphone 4s eller derover, så kan du uploade via Bluetooth, så du kun behøver at slutte uret til computeren når den skal lade. Det er rigtig smart, og især hvis du løber i udlandet og måske ikke lige kommer til din computer lige med det samme. Så er din løbeprofil stadig opdateret.

Og så er din adgang til dine løbedata altid lige ved hånden.

En anden ting, som er smart ved Tomtoms system er, at på trods af at det som standard er mysports løbedataene går til, så kan uret indstilles til flere forskellige systemer, så det kører automatisk. Og det er endvidere muligt at få datafilerne “i hånden”, så man kan bruge dem præcist som man vil. Det er altså lynende nemt at gå til, men kan gøres meget avanceret hvis man ønsker det.

Så hurtigt er det klart

Et vigtigt punkt for løbere og andre motionsfolk, som har brug for et GPS ur er: Hvor hurtigt er det klart? Og til det er der to svar.

  1. Hvis uret IKKE har været synkroniseret indenfor de seneste 3 dage, så tager det fra 10 sekunder til 1 minut. Præcis som mange andre ure.
  2. Hvis uret ER synkroniseret, så tager det ganske få sekunder.

Ved synkroniseringen hiver uret et satellitkort ned, så den ved hvor den skal lede. Og det barberer mange sekunder af. Det er super lækkert, og især om vinteren, hvor man skal løbe for at holde sig varm.

Er træet virkeligt vokset ind i himlen?

Sådan ser det ud når man uploader sine data i Tomtoms Mysport, som er standard. (Skal lige for god ordens skyld sige, at de manglende meter for et 1/2 marathons skyldes en tur gennem et parkeringshus.
Sådan ser det ud når man uploader sine data i Tomtoms Mysport, som er standard. (Skal lige for god ordens skyld sige, at de manglende meter for et 1/2 marathons skyldes en tur gennem et parkeringshus.

Ikke helt. Er man tilhænger af intervaller kommer uret lidt til kort. Altså, det kan fint programmeret til x antal intervaller med pauser osv., men man kan ikke lave forskellige distancer eller tider. De fleste gange betyder det intet, men man kunne forestille sig en interval på 4 lange og 2 kortere. Det kan uret pt. ikke.

Og så kan man ikke “lappe” uret mens man løber. Det kan bruges hvis man vil indikere at man skrifter løbestil. F.eks. intervaltræning, som man ikke programmerer.

Men ovenstående har ikke den store betydning for mange.

Men hvem kan så bruge uret?

Tomtom har igen lavet et solidt ur, som kan en masse og som er lige til at gå til. Den er idiotsikker, og oser af brugervenlighed. Så er du den glade løber, som løber 2-3 gange i ugen og tager et halvmarathon eller to om året, så er det her uret til dig. Det fejler ikke, og har en masser funktioner som alle kan finde ud af at indstille. Og så er det jo super lækkert, at man som glad motionist kan træne i pulszoner uden at vide noget om det, fordi det bliver præsenteret på en lækker og enkelt måde. Og jo, så er det altså slut med trælse skarvemærker efter pulsbæltet. Så skynd dig ned til din løbeudstyrsbutik for at kigge nærmere på Tomtom Runner Cardio.

Uret er blevet en fast del af mit løbeudstyr

Vejl. udslagspris

Runner Cardio 2.199,-

Mulit-Sport Cardio 2.399,-

4af5stjerner

Se mere på Tomtoms hjemmeside

*Produktet er stillet til rådighed af TomTom, men ovenstående er 100% mine oplevelser og meninger om produktet.