Boganmeldelse: Antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk-muusmann-sundhed1Hvis jeg fik penge for de gange mine forældre har sagt: “spis dine ærter, de er gode for dig” osv. da jeg var barn ville jeg være millionær. Men det var måske slet ikke så dum en ide. For kost har utrolig meget at gøre med kroppens velbefindende.

Mens rigtig mange bøger handler om sunde opskrifter, vægttab osv., så handler Antiinflammatorisk kost meget mere om det, der har en virkning på vores krop og hvordan kroppen styrkes fysisk, mentalt og eventuelle skader forebygges og “helbredes”. Det er altså ikke endnu en slankebog. Men er det en løbebog? Nej, det er det faktisk ikke, men en stærk krop er alfa-omega for os motionister, og derfor kan man måske endda sige, at bogen omhandler trinnet før løb. Altså er den vigtig og gør kun løbet endnu sjovere.

Antiinflammatorisk kost (Sluk branden, der hærger kroppen indefra) er skrevet af Martin Kreutzer og Anne Larsen. Martin er også medforfatter til Maratonkogebogen som jeg har skrevet om tidligere. Martin Kreutzer er eksport indenfor præstationsfremmende kost. og har skrevet flere bøger. Anne Larsen er en erfaren madskribent, som også har flere bøger bag sig. Altså et forfatterpar med erfaring og viden i bagagen. Det er hvertfald første trin til en god faglig bog.

Bogen er fyldt med lækre retter
Bogen er fyldt med lækre retter

Som titlen og undertitlen skriver, så handler det om at slukke de brænde der er i kroppen eller måske er på vej. Det kan være alt fra ondt i halsen, muskel- og ledsmerter til stress. Den er delt op i to dele, hvor første del omhandler 12 udvalgte råvarer, som alle har deres kæmpe styrker, og efterfølgende kommer så 27 opskrifter inddelt i 4 kategorier: Morgenmåltider, frokostretter, mellemmåltider og snacks, hovedretter.

Der bliver slynget rundt med begreber som den gode Omega3, den knap så gode Omega6 samt de fantastiske glucosinolater. Det kunne have været ganske forvirrende, men det forklares på sådan en sådan måde, at man som læser griber ordene igen og intet tabes på gulvet.

Det tager ikke lang tid at læse sig igennem det teoritiske, men det er måske også det der er bogen styrke. Personligt vil jeg gerne vide noget om det, men jeg vil hellere “learning by doing”, så giv mig en kort gennemgang og lad mig så selv prøve. Det er inspirerende og bestemt ikke tung læsning.

Du vil uden tvivl blive overrasket over hvad dagligdagsingredienser som valnødder, ingefær og tomater kan gøre for dig. F.eks. tomater styrker lungerne og forebygger forkølelse. Vildt ikke?

Opskrifterne er også retter, som ikke er højtflyvende men lige til at gå til. Hvad siger du til kyllingesalat, boller i karry og ovnbagte frikadeller? Altså retter du kender, blot er de blevet ændret lidt og har fået tilføjet nogle af de fantastiske antiinflammatoriske ingredienser.

Jeg er personlig vild med bogen og venter bare på at komme i køkkenet, og er allerede igang med at afprøve en super sund smoothie ud de lækre råvarer som bogen gennemgår. Bestemt et køb værd.

Bogen kan købes her!

Antal sider: 128 – Forlag: Muusmann Forlag – Forfatter: Martin Kreutzer og Anne Larsen – Prisside 150 Kr.

Bogen er sendt fra forlaget, men anmeldelsen afspejler min mening.