Anmeldelse: Joma R. Hispalis løbesko

billede-27-10-2016-16-43-58-1

Det er ikke nemt at finde løbesko og hvad skal man gå efter. Man kan købe sig fattig i løbetests, og ikke mindst i dyre løbesko.

Men hvad hvis nu der fandtes løbesko, som ikke nødvendigvis ikke behøvede at koste 1.000 kr. for nyeste model og teknologi. Jeg har fået tilsendt et par spanske Joma fra Cykelpartner.dk, som også er gået ind i løbesporten.

Da jeg blev tilbudt, at teste Joma R. Hispalis var forventningerne minimale, for hvad får man for 550 kr. for nyeste teknologi. 

Lige præcis det vil jeg gennemgå herunder. Jeg vil også lige indskyde, at meningerne er helt mine egne og de er ikke farvet af at skoene er udlån af Cykelpartner.dk.

Designet

Et design er ligesom dufte: Det er ikke alle der kan blive ening, men jeg synes faktisk at Joma er kommet godt omkring det. Nuvel, den er ikke i de moderygte stærke ”pang” farver (Findes i andre udgaver), men den er tålelig og hænger trodsalt sammen.

billede-27-10-2016-16-45-04

Skoen er bygget op i traditionel mesh, samt faste og lukkede dele. Det fungerer godt, og giver en god fasthed i skoene. Et let særpræg er, at meget af skoen er opbygget i blank finish. Det synes jeg er meget fedt og anderledes.

Opbygning

Skoens 310 gram byder på en ganske grov bund, som står godt fast på de fleste underlag. Jeg har selv løbet skov, asfalt og frost/is uden problemer. Under svangen er der et stabilitetsbånd, som mindsker vriddet i sålen ved landing og afsæt. Selve materialeudførelsen er måske ikke så ”up-to-date” som andre mærker, men den gør bestemt hvad den skal.

billede-27-10-2016-16-44-18
En rigtig god solid sål, som står godt fast på de fleste underlag

Hispalis er en neutral løbesko, som har et drop på 12 mm. Det betyder, at forskellen på forfod og hæl er 12 mm. Det er meget normalt, og fungerer godt for mig som lander på midtfod.

Støddæmpningen i hælen er faktisk rigtig behagelig om end til den lidt hårdere side, men man får dermed en god fornemmelse med underlaget. Derimod er støddæmpningen stenhård i forfoden. Jeg har løbet i mange forskellige sko, og denne er den hårdeste. Det kræver lidt tilvænning, men når det er sket, så har man en god direkte følelse og man føler, at man ikke løber på en ”pude” som absorberer energi fra ens afsæt. Jeg kan godt li denne type sko.

Ja, og så er der en lidt underlig ting, men det er noget jeg går op i. Snørebåndene passer til skoene, altså ikke for lange, så de hænger og slasker. Og så er det også en type som ikke går op under løb. Det lyder som en selvfølge, men det er det altså ikke.

Og til slutning om opbygningen, så virker den bare super holdbar.

Glove Fit

billede-27-10-2016-16-43-24
Joma’s Glove Fit som jeg dog ikke kan mærke.

Skoen reklamerer med Glove Fit. Altså at skoen omfavner foden som en handske/strømpe. Dette fit har jeg ikke fundet endnu. Ikke dermed sagt den sidder dårlig, for der er særdeles meget bredde i forfoden, så der er plads til tæererne, men jeg føler ikke at skoen bliver ét med foden.

Ydermere slås jeg lidt med sålen i skoene, og jeg kan mærke kanten når jeg trækker skoene på. Men efter et par skridt er det som den er rykket på plads, og så mærker jeg ikke mere.

Konklusion

Jeg har løbet lige under 100 kilometer i Joma R. Hipalis og jeg er faktisk imponeret. For 550 kr. får man altså rigtig meget for pengene.

Dog vil jeg sige, at den hårde forfod har krævet lidt tilvænning, men jeg nyder at kunne mærke underlaget, og det fungerer rigtig godt ved højere fart.

Materialevalget er ikke så eksotisk som de dyrere mærker og modeller, men er du en glad amatørløber som mig kan jeg ikke se hvorfor du ikke skal skæve til Joma og f.eks. R. Hispalis næste gang du skal købe sko. 

/Kasper

Skoene er venligst udlån af cykelpartner.dk